tisdag 1 december 2015

Odinsbarn

Författare: Siri Pettersen

Landet Ym är sammansatt av elva riken. Alla riken lyder under Rådet, som är Siarens hantlangare, de som styr i hans ställe. I Rådet sitter representanter från de mäktigaste familjerna. Officiellt ska rådsmedlemmarna väljas för att de är särskilt starka i Kraften, men i verkligheten handlar det mycket mer om makt, intriger och pengar.

Hirka bor med sin pappa, som livnär sig som apotekare och läkare. Han och Hirka plockar växter och örter, tillagad dekokter och salvor och hjälper folk som är sjuka eller skadade. Ända sedan Hirka var väldigt liten har hon fått höra att vargen tog hennes svans när hon var ett spädbarn. Kvar har hon bara ett ärr i ryggslutet.

Men när Hirka kommer upp i tonåren upptäcker hon att det är annat som skiljer henne från alla andra i Ym, förutom att hon saknar svans. Hon känner inte kraften, hon kan inte famna. Inte ens lite. Alla ungdomar måste genomgå riten, då de ställs framför Rådet och visar hur starka de är i Kraften. Vad ska hända med Hirka när Rådet upptäcker att hon inte känner Kraften alls? När hon erkänner för sin pappa att hon inte kan famna avslöjar han att hon aldrig haft någon svans. Hon kommer från en annan värld, hon är ett Odinsbarn, en menskr, rötan. Det är därför hon inte har kontakt med Kraften.

Om Rådet får veta vad Hirka är kommer de avrätta henne. Hon måste fly och det finns bara ett ställe där hon kanske kan vara trygg, i det enda rike som Rådet inte härskar över, Korphem.

Men det är inte bara Hirka som har kommit över till Ym från en annan värld, det har även De blinda, onda varelser som folk har fruktat i tusentals år och som många trodde var sagoväsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar