onsdag 23 augusti 2017

Half bad - ondskans son

Half bad. Ondskans son

Författare: Sally Green

I en värld där vita och svarta häxor för en dödlig kamp mot varandra föds Nathan som son till en vit och en svart häxa. En “blandkodad”. Han växer upp med sin mormor, efter att hans mamma tagit livet av sig. Enligt hans halvsyster tog mamman sitt eget liv i skam över att ha en son som är halvt svart. Nathans far är den mest ökända svarta häxan som finns. På hans långa lista över häxor han dödat finns bland annat pappan till Nathans halvsyskon.

Rådet håller hård koll på Nathan och andra häxor som inte anses renrasiga. Varje år får han gå på en kontroll där han vägs och mäts och får svara på en massa frågor, för att man ska avgöra om han är svart eller vit. År efter år får han till sin egen lättnad klassificeringen “Ej fastställd”. Men han vet att rådet ser honom som i första hand svart, en ondskans son, och att de bara låter honom leva för att de hoppas att han ska kunna locka fram sin far, så att de kan döda honom.

Alla häxor måste gå igenom en gåvoceremoni när de fyller sjutton år. Ceremonin gör att deras häxkraft utvecklas. Vita häxor som inte går igenom ceremonin på sin födelsedag blir vanliga människor. Svarta häxor dör.

När han är femton tas Nathan ifrån sin mormor och placeras hos en förmyndare utsedd av rådet. Han får bo fastkedjad i en bur och släpps ut bara för att utföra sysslor, träna och passa upp på sin fångvaktare. Tiden som är kvar till hans sjuttonde födelsedag rinner sakta men säkert ut och Nathan gör allt han kan för att försöka rymma. Han är livrädd för att rådet inte ska låta honom få sina gåvor eller för att de ska försöka få honom att döda sin egen far.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar