torsdag 28 april 2016

Nattbuss 198

Författare: Niklas Krog

Johan är en person som inte brukar synas. Han har egentligen bara en kompis, Hampus, och honom umgås han bara med i skolan. Hemma är det datorn och spelandet som är hans fristad. Helst sitter han hela nätterna.

En kväll följer Johan med några andra killar ut. Han dricker för mycket och är rejält berusad när han tar nattbussen hem. Busschauffören är rädd för att Johan ska spy och saktar ner för att slänga av honom när något plötsligt händer. Något tungt krossar rutan i bussens tak, bussen kör av vägen och börjar rulla. Johan ramlar ut ur det krossade fönstret och ser hur bussen fortsätter rulla ner för en slänt och krascha in i ett stenblock. Det luktar bensin och börjar brinna. Efter det minns han inget mer.

Nästa morgon vaknar Johan i sin säng. Han har inget minne av hur han kom hem och tror först att de vaga minnesbilder han har från nattbussen, olyckan och elden är drömmar. Men när han får klart för sig att olyckan har hänt på riktigt och att fem personer dog i bussen börjar han misstänka att han ändå måste ha varit där.

Efter olyckan är Johan annorlunda. Plötsligt är han en person som syns, som folk lägger märke till. Han är lugnare och säkrare. Dessutom har han en förmåga att lukta sig till andra människors känslor. Som ett djur. Han har också blivit piggare, starkare, snabbare, modigare. Plötsligt klarar han nästan vad som helst och livet känns fantastiskt. Fast det svarta hatet och ilskan som han ibland drabbas av och som han inte kan kontrollera är inte lika kul. Vad hände egentligen med honom på nattbuss 198?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar