fredag 18 oktober 2019

Berör och förstör i urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar

Att poesi skulle vara mer svårläst än romaner motbevisas i Berör och förstör. Poeten Athena Farrokhzad och författaren Kristofer Folkhammar har gjort ett urval av 79 dikter skrivna av svenskspråkiga poeter. Urvalet av dikterna i samlingen riktar sig främst till unga personer men kan läsas också av vuxna, som nog dikterna från början är skrivna för. Om en nu kan skriva dikter och själv välja mottagare?

De nästan åttio dikterna är uppdelade tematiskt - exempelvis "Vi är som små nallar i helvetet" och "Att allt ändå till sist ska multna". Det är en bred vidd på poeterna som valts ur till diktsamlingen med allt ifrån Tomas Tranströmer till Yolanda Aurora Bohm Ramirez. Variationen av dikterna och olika poeter gör samlingen lekfull och lättillgänglig. Tack vare att olika dikter är tematiskt uppdelade skapar en struktur, jag väljer ut olika teman och läser de därefter.
 
Samlingen är ett perfekt sätt för unga personer att bekanta sig med både äldre och ny poesi på ett lätt sätt utan att för den delen förenkla för mycket för läsaren. Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har haft respekt för unga personer och litat på att alla ta till sig poesi - oavsett ålder eller läsvana. Jag tycker dessutom att den här lämpar sig utmärkt för högläsning, välja ut några dikter ur den brokiga samlingen och läs högt!
 
 
Här är ett utdrag ur samlingen, en del av en dikt av Linn Hansen:
 
Vad är historia här är historien om henne hon hade byxor.
Vad är historia hon delade med sig det är generöst men är det historia.
Ingen ser en från balkongen det är fakta inte historia.
Det uppstår kärlek det är inte historia det är ekonomi.
Man kan se trevlig ut i veckor innan någon säger åt en att sluta.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar