tisdag 5 mars 2019

Mortal engines - de vandrande städerna

Författare: Philip Reeve


Det är långt fram i tiden och världen har verkligen förändrats gentemot hur vi ser den idag. Städerna är inte längre stationära, utan de rör sig. Man ser på tiden när städerna låg stilla som en barbarisk tid, och det är även så man ser på de städer som inte vill röra sig. Livet för en stad i rörelse är hårt. Det handlar om att äta eller ätas.

Alla städer kämpar för sin överlevnad och för att kunna växa måste städerna “äta upp” mindre städer som sedan plockas isär bit för bit och byggs på den stora staden. London är en av dessa relativt stora städer. Londons invånare kan dock inte ropa hej, det finns ännu större städer ute på jaktmarkerna, och de skulle älska att få sätta tänderna i och montera ner London tills inte ens en sista mutter fanns kvar. Borgmästaren oroar sig inte alltför mycket. Han har en plan för London. En plan som ska göra London mäktigast av alla vandrande städer på jorden.

I London bor historikerlärlingen Tom Natsworthy. Han arbetar i det gamla dammiga muséet och älskar att titta på alla gamla saker. Allra mest beundrar han den stora blåvalen. Historikerna arbetar med att undersöka och minnas alla prylar och mackapärer som användes i världen förr i tiden, när städerna var bofasta. Historikerna har dock inte så mycket att säga till om längre, det är mest ingenjörsgillet som bestämmer det mesta. Däremot finns det en historiker, chefshistorikern, den bästa av dem alla, som har makt. Valentine heter han och han är Toms största idol. Valentine är den historiker som likt en arkeolog åkt världen runt och samlat in massvis med saker från den gamla världen.

En dag får Tom möjlighet att följa med Valentine ner i innanmätet på staden. Där överrumplas de av en tjej som försöker döda Valentine. Hennes ansikte ser förskräckligt ut, det löper ett långt ärr tvärs över, och hon saknar sitt ena öga. Tom går emellan och försvara Valentine men tjejen lyckas fly. Hon springer mot avfallsslussarna och Tom springer tätt bakom. Efter en kort ordväxling där tjejen påtalar för Tom att Valentine inte är den person han utger sig för att vara, väljer hon att hoppa ut genom avfallsslussen istället för att låta sig fångas in. Valentine kommer snart springande och Tom funderar på det tjejen sa. Innan Tom hinner reagera puttar Valentine honom ut i avfallslussen och det här är början på ett fantastiskt men även oerhört farofyllt äventyr för Tom.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar