tisdag 5 mars 2019

Under samma himmel

Författare: Katherine Marsh
Max och Ahmed kommer till Bryssel i Belgien nästan samtidigt. Max kommer från USA, med sina föräldrar och sin storasyster Claire. De ska bo i Bryssel under ett år, för hans mamma och pappa har fått jobb för NATO. Ahmed har flytt från Syrien, där han har mist hela sin familj i kriget, och har bara hamnat i Bryssel för att han reste tillsammans med en familj från Irak som har släktingar i Belgien.

Varken Max eller Ahmed vill egentligen vara i Bryssel. Max får reda på att hans föräldrar har satt honom i en belgisk skola där franska är huvudspråket. Max har haft det ganska struligt i skolan tidigare och nu har hans föräldrar bestämt att han ska gå om sexan. Gå om sexan(!?) och samtidigt börja en skola där man inte fattar nånting av vad någon säger. Max är rasande.


Ahmed å andra sidan, vet inte alls vad han ska göra. Den irakiska familjen kommer att bli tillbakaskickad till Irak och alla center för ensamkommande barn är fullproppade. Ahmed har inte heller något pass med sig, han har ingenting. När han flyr från en smugglare som försöker utpressa honom råkar han av en slumpa hamna i källaren till huset där Max och hans familj bor. Han bestämmer sig för att stanna där en natt och hämta andan. En natt blir till flera och plötsligt har Ahmed nästan skapat sig en vardag gömd där nere i källaren.


En kväll vaknar Max av att han hör någonting. Han går ner i källaren, låser upp dörren in till förrådet och där upptäcker han Ahmed. Vad ska hända nu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar