fredag 29 augusti 2014

En världsomsegling under havet

Författare: Jules Verne Återberättad av Peter Gotthardt

Året är 1867. Pierre Arronax är en av världens främsta professorer i marinbiologi, havsforskning. När det börjar gå rykten i tidningarna att ett jättelikt sjöodjur lurar i havet utanför USA:s kust blir han så klart intresserad.

Arronax och hans betjänt, Charles, bjuds in att följa med på en expedition som ska försöka hitta och döda odjuret. Men när fartyget de färdas på äntligen efter många månader stöter på odjuret faller Arronax och Charles överbord. När de nästan har gett upp hoppet om att komma levande upp ur havet räddas de genom att ”odjuret” dyker upp under dem. Det visar sig att odjuret i själva verket är en otrolig undervattensbåt, den enda i sitt slag, byggd av den geniala kapten Nemo. Kapten Nemo och hans besättning färdas jorden runt helt under vatten och lever bara på vad havet ger dem. Nu får Arronax, Charles och en man till som också föll av expeditionsskeppet komma ombord på undervattensbåten Nautilus.

Nemo har ingen kontakt alls med resten av världen på land och han är mycket mån om att hans liv och hans båt ska förbli en hemlighet för alla. Därför får inte Arronax och de andra lämna båten, eftersom de då skulle kunna skvallra. De måste leva på Nautilus resten av sina liv.


Nautilus dyker och tar med sina nya passagerare på en färd runt jorden, under havet. De råkar ut för massor av äventyr, jättebläckfiskar, hajar och kannibaler, samtidigt som de funderar på hur de ska lyckas fly från Nemo och hans besättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar