torsdag 14 september 2017

Sanningar om maneter



Bildresultat för sanningar om maneter
Författare: Ali Benjamin
Suzy är tolv år och får i slutet av sommarlovet efter sexan veta att hennes bästa vän Franny har drunknat. Men man drunknar väl inte bara sådär?

Suzy är övertygad om att det var en dödlig manet som brände henne och bestämmer sig för att om hon bara kan bevisa det så bevisar det också att hon fortfarande är Frannys bästa vän.



Vi får följa Suzy när hon kämpar för att acceptera Frannys död; hur hon genom att “icke-prata” tänker sig kunna minska onödigt småprat i världen, och hur hon genom att lära sig mer om maneter tänker sig kunna förstå hur det ofattbara kunde hända. Samtidigt som vi följer Suzy i nuet får vi också tillbakablickar som visar vad som egentligen hände förra terminen - vad var det som gjorde att Franny och Suzy växte ifrån varandra allt mer, och varför gick Franny gråtande från skolan på terminens sista dag?


Detta är en lågmäld, otroligt välskriven bok, som tar upp svåra känslor kring sorg och skuld, hur det är att förlora fotfästet när man befinner sig mitt mellan att vara barn och att vara vuxen, och som mitt i det allra mest allvarliga visar hur viktig humor och glädje till livet är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar