måndag 5 mars 2018

Udda verklighet

Författare: Nene Ormes
Udda verklighet är en så ovanlig bok som en urban fantasy-roman som utspelar sig i Malmö. Huvudpersonen Udda har så länge hon kan minnas lidit av svår insomnia. När hon somnar drömmer hon mardrömmar som är så verklighetstrogna att hon när hon vaknar inte kan skilja på vad som var dröm och vad som är verklighet. Detta har gjort att hon har haft svårt för mycket i livet, bland annat att få vänner som står henne nära. En nära vän har hon, Daniel, som bor i lägenheten under Udda och alltid ställer upp när hon vaknar mitt i natten vettskrämd och skrikande.

En natt, efter en ovanligt obehaglig och påträngande återkommande dröm, föreslår Daniel att de tillsammans ska söka upp platsen i drömmen, för att bevisa för Udda att det hon drömmer bara är drömmar. Han tror att det ska hjälpa henne och få drömmarna att försvinna. Udda är tveksam och vill helst inte, men Daniel ger sig inte. De går tillsammans ner till bangården vid Malmö C, och hittar just precis det brunnslock som Udda sett i sina drömmar. Ovanpå brunnslocket finns det spår av blod.

Udda får kväljningar och mår otroligt dåligt efter denna upptäckt, men Daniel är desto mer pepp och tycker att allt är otroligt spännande. Nu vet de ju att drömmarna hon drömmer är sanndrömmar! Utan att Udda kan hejda honom ger sig Daniel tillbaka till brunnslocket och ner i katakomberna. Han ska utforska vad som finns där nere…

När det gått några dagar och Daniel varken kommit hem eller meddelat sig på annat vis, är Udda så orolig att hon inte vet var hon ska ta vägen. För att hitta Daniel så tvingas hon söka fler spår i sina drömmar. Sakta upptäcker Udda att det i Malmö finns en helt annan verklighet, ett ytterligare lager, som existerar bredvid, eller snarare ovanpå, den verklighet hon är van att se. Så hittar hon Hemming, som introducerar henne till “de säras” värld, en värld där alla möjliga personer existerar. Hamnskiftare, kärleksgudinnor och ett orakel högst uppe i Turning Torso; de säras förmågor är många och varierade. Kan Udda använda sin förmåga till att hitta Daniel och hur vet hon vem hon kan lita på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar