fredag 5 mars 2021

C:\Users\060902\Desktop\rädda revet.png

Författare: Christina Wahldén (2019)

Alices mamma är marinbiolog och forskar om hur sköldpaddor ska överleva i Storia barriärrevet utanför Australien. Sköldpaddorna håller nämligen på att dö ut eftersom jordens temperatur bara blir högre och högre, och det klarar sköldpaddorna inte av och de får svårt att föröka sig. Alices mamma ska precis åka iväg på en lång expedition till en liten ö som heter Lady Eliott Island som ligger långt ute i havet i Australien. Där ska hon djupdyka i havet för att observera sköldpaddorna. Alice kan inte följa med mamman på resan, dels eftersom att hon måste arbeta och dels för att Alice måste gå i skolan. Alice ska stanna hemma med sin mormor istället. 

Strax innan resan bryter Alice mormor båda benen och måste ligga på sjukhus och det slutar med att Alice får följa med sin mamma till barriärrevet!

Väl på plats på den lilla ön där det bara bor 200 personer öppnas en helt magisk plats för Alice. Hon börjar förstå hur de vackra korallreven egentligen mår på grund av den stora klimatförstöringen och hur det påverkar alla djur och all natur runtom i världen. Alice kan inte förstå hur dumma vi människor har varit och är rädd att det är för sent att rädda miljön. På ön ser Alice ett annat sätt att leva som hon inte är van vid. Man är försiktig med miljön, hur man slösar på resurser och återanvänder nästan allt.

Det händer också andra saker på ön, mystiska saker! En flicka som ser ut att vara från början på 1900-talet dyker upp. Inte alla verkar kunna se flickan, men Alice kan, och snart börjar de två flickorna prata med varandra...

Det här är en riktig ögonöppnare om hur vårt klimat förstörs, men också vad vi kan göra åt det och hur vi kan förbättra oss genom att ändra våra levnadsvanor. Boken är dessutom fullspäckad med intressanta fakta om korallrev och sköldpaddor. Visste du till exempel att korallreven är en av världens största levande organismer?

/ Sofia



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar