fredag 5 mars 2021

Moxie av - dags att slå tillbaka! av Jennifer Mathieu

 

Den här boken utspelar sig på high school i USA. Vivian har till slut fått nog. På hennes skola blir tjejerna trakasserade och tafsade på och ingen vuxen verkar ens bry sig på riktigt - varken lärare eller rektor. Det enda rektorn gör är att indirekt straffa tjejerna genom att införa strängare klädregler så att tjejerna inte ska “distrahera” killarna. När tjejerna säger emot rektorn i detta vet de att det i slutändan bara gör så att deras betyg blir lägre, eller att de till och med hotas att bli avstängda, något som vore förödande för Vivian eftersom hon är beroende av att få stipendium för att kunna fortsätta till college efter high school.. 


Vivian som är bokens huvudkaraktär har alltid varit en av de typiskt duktiga och tysta tjejerna men som i hemlighet hatar sättet de blir behandlade på i skolan. Men en dag händer det något riktigt otäckt som gör att Vivian verkligen får nog. I hemlighet förvandlar hon sig till en politisk aktivist - och hon bestämmer sig för att hon ska störta skolans rektor och få killarna som trakasserat tjejerna att verkligen ångra sig. 


Under pseudonymen Moxie skapar Vivian ett hemligt fanzine som hon börjar sprida till tjejerna på skolan - där hon uppmuntrar till aktioner av olika slag för att slå tillbaka mot skolledningen och killarna. Tjejerna börjar så småningom mobilisera sig, men att skapa rättvisa på skolan är mycket svårare än de trott.


/ Sofia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar