torsdag 24 november 2016

Olyckornas tid

Olyckornas_tid.jpg

Författare: Moïra Fowley-Doyle
Oktober månad är en farlig tid i Caras familj. Så länge hon kan minnas har stora och små olyckor drabbat dem alla under den månaden. Hon, syskonen och mamma har brutit ben, klämt fingrar och slagit i huvuden, sjukhusbesöken har varit oräkneliga och både hennes pappa och hennes farbror har dött under oktober. I familjen refererar de till perioden som olyckornas tid och varje år försöker de skydda sig så mycket som möjligt för att minimera skadorna.

Cara har egentligen aldrig ifrågasatt olyckornas tid eller funderat på varför hennes familj drabbas av alla dessa skador och olyckor. Men i år börjar hon ställa frågor. Det börjar med att hon upptäcker att Elsie är med på alla hennes fotografier. Alltså verkligen alla fotografier. Alla i hennes mobil, alla i datorn, alla bilder i familjealbumen. Elsie skymtar på dem alla.
 
Elsie går i samma skola som Cara och hennes syskon. När de var yngre lekte Cara och hon under en period, men det var länge sedan de ens pratade med varandra. Nu är Elsie en ensam person som glider runt på skolan utan att någon lägger så stor vikt vid henne. Hon är en sådan person som alltid bara finns där. Men nu, när Cara vill prata med henne, är hon plötsligt försvunnen. Och ju mer Cara frågar folk om Elsie desto mer verkar hon liksom upplösas i tomma intet. Lärare och elever på skolan kommer inte ihåg henne. Ingen verkar veta vilken klass eller ens vilken årskurs hon går i.

Vem är egentligen Elsie och vad är hennes koppling till olyckornas tid? Kan Cara få olyckorna att upphöra om hon lyckas reda ut hur saker och ting hänger ihop? Och stämmer hennes vän Beas profetia om att årets olycksperiod kommer sluta värre än någonsin tidigare?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar