torsdag 24 november 2016

Tårar i havet

tårar i havet.jpgFörfattare: Ruta Sepetys

1944 och -45 evakuerades över två miljoner människor från Ostpreussen, nuvarande norra Polen. De flydde undan Stalins soldater. Tiotusen av dem fanns med på fartyget Wilhelm Gustloff som den 13 januari 1945 torpederades ner av ryska ubåtar. Omkring niotusen personer dog när skeppet sjönk, varav ca femtusen barn. Trots att många fler dog när Wilhelm Gustloff sjönk än när Titanic förliste är det få som känner till katastrofen idag.

Joanna är utbildad sjuksköterska. När Stalins trupper bröt in i Litauen flydde hon till Tyskland. Nu, fyra år senare, är det 1945 och Stalins trupper är på väg att ta sig in på tyskt territorium och Joanna måste fly igen. Hon färdas tillsammans med en grupp människor av olika härkomst och med olika öden i bagaget. De är alla på väg mot kusten för att evakueras med båt till andra delar av Tyskland.

Emilia är polska och på flykt genom Ostpreussen. Hon har blivit våldtagen av en rysk soldat och är gravid i åttonde månaden. Om hon hittas av tyska soldater kommer de skicka henne till koncentrationsläger.

Florian är tysk. Han har stulit något mycket värdefullt från nazityskland och ska försöka smuggla ut sitt byte ur landet. Men han har förfalskade papper och om någon upptäcker vad han har gjort kommer han avrättas som förrädare.

Alfred arbetar som malaj på ett stort skepp i hamnen i Gotenhafen i norra Ostpreussen. Snart kommer hans fartyg avgå med en last av evakuerade tyskar, soldater och flyktingar med destination västra Tyskland.

När alla dessa människors öden strålar samman med nästan 10 000 andra på ett fartyg byggt för 1500 passagerare är katastrofen oundviklig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar