tisdag 3 januari 2017

Den tusende följaren




Författare: Jennya Milewski
Stella är vloggare. Hon har en kanal under namnet Stella Star och är ganska framgångsrik faktiskt. På väg att slå igenom kanske man skulle kunna säga. Hon har redan diskuterat med ett makeupföretag om att göra reklam för deras produkter. Folk känner igen henne på stan och hon får skriva autografer och ta selfies tillsammans med fans.
Stella har aldrig haft några större problem med näthat. Visst, alla inlägg får alltid ett gäng kommentarer av hatare, men så är det för alla och de goda kommentarerna från alla fans har alltid vägt upp. Men så en dag startar någon en ny kanal under namnet Nova Star.
Nova Star har kopierat Stellas videor så långt som möjligt. Hon sitter i ett mörkt rum när hon spelar in sina filmer och hon har en röstförvrängare. Det lilla man kan se av rummet ser exakt ut som Stellas eget rum, där hon spelar in de flesta av sina filmer, och Nova har kopierat uttryck och inledningsfraser från Stellas vlogg. Men innehållet skiljer sig rejält. Nova säger saker som ger en helt annan bild av Stella än den hon själv vill sprida. Hon förvränger hennes varumärke fullständigt och Stella blir av med en hel del fans på kuppen. Makeupföretaget vill inte längre skriva kontrakt.
Riktigt obehagligt blir det först när Stella inser att Nova också skapat en fejkad profil på en dejting app och raggar upp killar i Stellas namn. Hon använder massor av bilder som hon stulit på Stellas facebooksida.

Stella inser snart att hon är maktlös. Polisen lägger ner förundersökningen och Stellas egna vänner verkar tvivla på att Nova verkligen finns, att det inte är Stella själv som skapat henne för att få uppmärksamhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar