fredag 20 januari 2017

Flykten från den brinnande staden

Författare: Michael Morpurgo

Lizzie växer upp i den tyska staden Dresden i mellankrigstiden. Hon bor med mamma, pappa och lillebror och lever en idyllisk medelklasstillvaro tills kriget bryter ut.
 
Lizzies pappa blir inkallad och skickad till fronten och familjen lever med ständig skräck för att han ska dödas eller fångas in av engelsmännen. Lizzies mamma arbetar som djurskötare på zoo i Dresden och hon oroar sig även för djuren. Zoo-ägaren har sagt att om Dresden blir bombat av engelsmännen, som andra stora tyska städer redan blivit, måste de stora djuren avlivas för att undvika att de flyr och skadar människor. När hotet om bombningarna blir allt mer överhängande tar Lizzies mamma hem en elefantunge, som är föräldralös, och som hon vill rädda från att avlivas. Elefantungen får heta Marlene och bo i ett skjul i familjens trädgård. Det är Marlene som gör att Lizzie och hennes mamma och bror överlever när bombningarna av Dresden väl sätter igång.

Marlene sliter sig när de är ute med henne och familjen jagar efter henne precis när bomblarmet börjar låta. Snart står det klart att de har större chans att klara sig om de flyr ut från staden än om de försöker återvända till sitt hus eller till skyddsrummen. Engelsmännen bombar Dresden oavbrutet en hel natt och när Lizzie och hennes mamma och bror lämnar staden bakom sig är den bara ett brinnande inferno. Men vart ska de fly? Ryska soldater närmar sig från öster och engelsmän och amerikaner från väster. Och hur ska de kunna ta sig fram med en stor elefant på släptåg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar