torsdag 9 november 2017

Anrop från inre rymden

Författare. Elin Nilsson
Anrop från inre rymden är en samling noveller som handlar om livet. Novellerna är väldigt olika till sitt innehåll men knyts ihop genom att alla handlar om hur livet i det lilla påverkar det stora. Många handlar om det där steget från att vara barn till att bli vuxen, frigörelsen men samtidigt ansvaret det för med sig.  

Novellen “Backa pappa” beskriver hur Oliver intar vuxenrollen när hans pappa efter skilsmässan från Olivers mamma tvingas ut i ett socialt sammanhang där han inte alls är särskilt van eller bekväm. Vuxenrollen axlas likaså i novellen “Hundra gånger så stark” där Adam för första gången får ansvaret för att köra traktor med slåttermaskin helt själv.

Andra noveller handlar om syskon. Hur man till sitt syskon både kan känna hat och kärlek på samma gång. Sådana känslor lyser starkt i novellen “Vad fan är det för fel” där huvudpersonens tvillingsyster Vera är sjuk i anorexi. Deras föräldrar lägger över allt mer ansvar på huvudpersonen och det börjar ta sig uttryck i en ilska riktad mot systern som är sjuk. När Vera svimmar i skolan och föräldrarna på kvällen sätter sig för att prata enskilt med henne, så flyger tankarna runt i systerns huvud.

Kort och gott så handlar novellerna om, som titeln antyder, ett anrop från den inre rymd vi alla har inom oss, om livet i sin vardaglighet som i sin tur skildrar det där stora, avgörande och allra viktigaste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar