tisdag 21 november 2017

Den utvalde

Författare: Lois Lowry

Jonas lever i ett perfekt samhälle. Inga konflikter, skilsmässor, ingen arbetslöshet eller fattigdom - en värld där ingen är missnöjd. Alla starka känslor medicineras bort och samhället är systematiskt uppbyggt och notoriskt reglerat. Det finns ingen individuell frihet, alla följer reglerna som utses av samhällets äldrekommitté, och bryter man mot reglerna tre gånger blir man “befriad”, och kommer aldrig mer tillbaka.

Jonas ska fylla 12 år, och bli en “tolva”. När man fyller 12 år anses man ha tagit ett stort steg mot att bli vuxen, och man får då sitt uppdrag, det arbete man ska lära sig och sedan alltid utföra, i en stor ceremoni som utförs av äldrekommittén. En efter en blir tolvorna uppropade men när de kommer till Jonas så hoppar de över honom.

Han blir först rädd, har de glömt mig? Är det någonting fel med mig? Har äldrekommittén gjort ett misstag?

Kommittén gör inga misstag. Jonas får inget vanligt uppdrag, han blir utvald. Han är utvald till att bli samhällets näste minnesbevarare, ett ensamt men ärofyllt uppdrag som bara innehas av en person åt gången i samhället. Sedan den dagen blir ingenting någonsin som förut för Jonas och ju längre tiden går under hans nya uppdrag desto mer börjar han inse hur fruktansvärt fel deras samhälle är och vilka offer som görs för att hålla allt till ytan perfekt. Den utvalde är första delen i en serie om fyra som alla utspelar sig i samma framtida värld, men i olika samhällen. Denna första delen är en stark skildring av hur en diktatur maskeras som en demokrati och jag ser fram emot att läsa nästa del!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar