onsdag 17 januari 2018

Lyssna till månen

Författare: Michael Morpurgo

Det är maj 1915 och vi befinner oss på Scillyöarna, en ö-grupp sydväst om Storbritannien. Alfie Wheatcroft är trött på att gå till skolan, hans magister behandlar honom illa och han hamnar allt som oftast i bråk med illasinnade klasskamrater, så han bestämmer sig för att just denna dag istället följa med sin pappa Jim ut på dagens fisketur. Och tur är väl det, för när Alfie och Jim närmar sig den obebodda ön St Helen så hör Alfie ett mystiskt ljud. Det låter mänskligt men ändå inte. De bestämmer sig för att undersöka ljudet närmare för att kunna utesluta att det inte är någon som behöver hjälp.

Alfie och Jim går iland på St Helen och i ruinen efter ett gammalt munkkloster finner de en flicka. Flickan är utmärglad, smutsig och klädd i trasor. Det enda hon har med sig är en smutsig nallebjörn och en grå filt. De tar med sig flickan hem och Alfies mamma, Mary, bestämmer att de ska ta hand om henne. Flickan säger ingenting förutom ett enda ord, Lucy, vilket gör att alla kallar henne för Lucy. Lucy Lost. Vem är hon?

Lucy får stanna hos familjen i tron att hon när hon har tillfrisknat ska minnas och börja prata igen. Men Lucy säger ingenting, och sorgen inom henne gör det inte enklare för minnet att komma tillbaka. Lucys enda tröst är, förutom familjen Wheatcrofts omtänksamma omsorg, öns enda häst Peg, arbetshästen som inte låter någon annan än Lucy rida på henne, samt pianomusik från grammofonen som den snälla doktor Crow lånar ut till familjen. Hon har det bra hos familjen Wheatcroft, men de hamnar snart i blåsväder i det lilla samhället då det uppdagas att namnet Wilhelm stod på filten Lucy hade om sig när hon hittades. Eftersom Wilhelm är ett tyskklingande namn och England ligger i krig med Tyskland misstänker många i ortsbefolkningen att Lucy är tysk vilket gör att samhället hastigt och på ett väldigt obehagligt sätt fryser ut både henne och familjen.

Samtidigt i boken får vi som läsare en parallell berättelse som handlar om vad som hände med Lucy, vem hon är och varför hon hamnade där hon är. Men det börjar bli ont om tid, kommer Lucy att börja minnas och kunna berätta och hur kommer öborna att reagera om det visar sig att hon är tysk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar