onsdag 17 januari 2018

Kan Doktor Proktor rädda julen?


Författare: Jo Nesbø

Ett nytt äventyr med kompisarna Lise och Bulle på Kanonvägen i Oslo. Det är snart jul, alldeles precis är det fem dagar kvar innan julafton när äventyret för de två vännerna startar.

Köpmannen herr Thrane släpper nyheten att han har köpt ensamrätten till att fira jul. Bara de som handlar julklappar för mer än 10 000 kronor i hans varuhus får lov att vara med i den exklusiva “julklubben” och vara med och fira jul. Alla andra riskerar att bli häktade av “julpolisen” som herr Thrane har anställt för att hålla ordning.

Lise och Bulle blir såklart upprörda och menar att det är orättvist att människor som inte har råd att handla inte heller ska få lov att fira jul. De diskuterar detta med Doktor Proktor och hans sambo Juliette Margarin när Doktor Proktor säger att han har en plan. Planen går ut på att hitta jultomten och få hans hjälp för att rädda julen.

Först är Lise och Bulle tveksamma till räddningsaktionen, “Vadå hitta tomten? Han finns ju inte!” och ännu mer tveksamma blir de när de letar upp den man som Doktor Proktor menar är tomten. Han är mager som en sticka, dricker öl som en tvättsvamp och är inte ens snäll!

Men skam den som ger sig, julen är i fara och vem gör inte allt för att rädda den!? Frågan är om de ska lyckas rädda julen innan den är över? Ännu ett magiskt spännande och otroligt roligt äventyr med Doktor Proktor och gänget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar