torsdag 19 mars 2015

Jätten på Jämreborg

Författare: Eva Ibbotson

Alltsammans börjar egentligen med att Haggans bjära Gladys bestämmer sig för att strejka.

En hagga är en sorts trollkvinna och en bjära är ett djur som hjälper till med trollandet. Just den här haggan har flyttat till London eftersom det flo där hon växt upp har blivit övertaget av människor, torrlagts och förvandlats till en byggarbetsplats. Ett flo är ungefär som ett träsk eller ett kärr eller en myr. Ungefär. Nu arbetar haggan som föreståndarinna på ett pensionat för andra ovanliga. Hos henne bor ett troll, ett par huldror, en trollkona och en vanlig människa. Gladys, bjäran, är en padda som bor under en sten ute på bakgården.

Det är när det var dags för sommaruppgiften, då de ovanliga i världen får ett uppdrag som de ska lösa åt mänskligheten, t.ex. att sätta onda ögat på maneter som stör badgäster, som Gladys plötsligt säger nej. Hon vill inte följa med och få sommaruppgiften eftersom hon är så trött. Haggan vill inte åka utan bjära och riskera att bli utskrattad av de andra ovanliga på mötet. Tyvärr är det inte så lätt att få tag på en bjära på bara en vecka mitt i London. Som nödlösning tar hon tillslut med sig ett barnhemsbarn som hon lärt känna, Ivo. Ivo är visserligen en helt vanlig pojke, utan minsta magiskt blod i ådrorna, men nöden har ingen lag och han får duga.

Sommaruppdraget brukar vara ett trevligt, lättsamt uppdrag oftast beläget på ett soligt och varmt ställe, men i år blir det annorlunda. Mitt under mötet dyker de uråldriga nornorna upp och beordrar de ovanliga att de ska bege sig till det ogästvänliga Jämreborg och befria prinsessan Mirella från en fasansfull människoätande jätte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar