fredag 13 mars 2015

Tom och den Blå fågeln

Författare: Susanna Nissinen

Toms föräldrar har fått jobb i Stockholm och tvingar därför Tom att lämna sitt liv på bondgården för att bo i lägenhet i storstaden. Omställningen är enorm för Tom och han vantrivs väldigt. Stockholm är det värsta han kan tänka sig.

Men så en dag får Tom syn på något på  tunnelbanan. Han ser hur en liten, liten gubbe med tjock mage, långt skägg i flätor, ludna spetsiga öron och de mest bisarra kläder man kan tänka sig knuffar till en tjej så att hon tappar sin chokladkaka som hon håller på att äta. Chokladen hamnar i leran på tåggolvet och tjejen låter den ligga. Den underliga gubben nappar åt sig godiset och börjar belåtet äta. När Tom säger till honom att det var elakt gjort att knuffa tjejen och ta hennes choklad stirrar gubben på honom som han sett ett spöke.

Det visar sig att gubben är en vätte och helt osynlig för normala människor. Tom är den enda som kan se honom. Tom och vätten, Beleby, blir vänner och livet ser lite ljusare ut för Tom.

Men Beleby är inte den enda ovanliga varelsen i Stockholm. Där finns en hel annan värld som befolkas av olika varelser, osynliga för människorna och i allmänhet ofarliga för dem. Men Toms förmåga att se och höra alla dessa olika varelser gör honom till ett värdefullt byte för onda krafter som vill använda honom för sina egna syften. Vänskapen med Beleby och upptäckten av en helt annan värld leder snart till att både vätten och pojken svävar i livsfara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar