tisdag 10 oktober 2017

Flora Banks förlorade minne

Författare: Emily Barr

Flora är ingen vanlig 17-åring. Efter operation av en hjärntumör när Flora är 10 år mister hon förmågan att minnas. Alla minnen hon har är från före operationen. Hon kan inte skapa några nya minnen.

Varje morgon läser hon i anteckningsboken som berättar för henne om hennes liv. Efter två-tre timmar har hon glömt det igen och allt börjar om.

En dag är Flora på fest hos sin barndomsvän Paige. Det är en avskedsfest för Paiges pojkvän Drake som ska åka och plugga på Svalbard. Flora hamnar nere på stranden där hon möter Drake. De kysser varandra. Det är Floras första kyss. När Flora vaknar upp nästa morgon händer något oväntat. Hon minns att hon och Drake kysste varandra kvällen innan. Detta är Floras allra första minne sedan hon var 10 år. Det är ett hisnande ögonblick för Flora där hon plötsligt minns, utan att läsa i anteckningsboken som hennes överbeskyddande mamma har skrivit i, att hon är 17 år och har kysst en kille. Men Drake är Paiges pojkvän, och han är redan på väg mot arktis.

Plötsligt händer det en hel massa i Floras liv. Hennes överbeskyddande föräldrar måste kasta sig på ett flyg till Frankrike där Floras storebror har blivit akut sjuk. Paige, som föräldrarna tror ska passa Flora veckan de är borta, är sur och vägrar att ens prata med Flora på grund av kyssen. Genom att direkt skriva ner allting som händer, använda sina händer och armar för att anteckna det viktigaste, och genom att läsa sina anteckningar gång på gång lyckas Flora klara sig själv hemma och samtidigt lura sina föräldrar att hon och Paige har det bra. Varje morgon när Flora slår upp ögonen minns hon: “Jag är 17 år och jag har kysst en kille”. Hennes tankar på, och känslor för, Drake ökar när hon också inser att kyssen kan vara nyckeln för henne att få tillbaka sitt minne.

Plötsligt får Flora ett mail från Drake: “Flora - jag kan inte sluta tänka på dig”, och hon bestämmer sig för att hon måste söka upp honom. Hon reser till Svalbard.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar