måndag 9 oktober 2017

Hallahem : staden under berget

Författare: Susanne Trydal & Daniel Åhlin

Torun och Tilda är två tolvåringar som båda växer upp med känslan av att vara annorlunda och inte riktigt höra hemma.

Tilda ska precis börja högstadiet på ny skola och hon känner sig bortkommen. Bästisen Linnea känns mycket vuxnare plötsligt och det är som om de plötsligt inte har så mycket gemensamt. Tilda känner sig också lång och klumpig, nästan huvudet längre än de andra tjejerna i klassen. Snabb och stark är hon och hon älskar att vara ute i skogen. Hon har extremt god hand med djur, ibland känner hon nästan som att hon kan prata med sin katt, Kyssen, som att han förstår vad hon säger till honom.

Torun växer upp i den underjordiska staden Hallahem bland vitterfolket. Där gömmer de sig undan människorna. Även Torun känner sig annorlunda. Hon är liten och ljus, inte alls så snabb, stark och smidig som sina vänner. Hon måste sova mycket mer och klarar sig inte på så lite mat som de verkar göra. Dessutom längtar hon efter att få komma upp ur berget och se solen, känna luften blåsa i håret och få gå i den mjuka mossan. Berget känns så mörkt och instängt.

Ingen av tjejerna anar att de egentligen lever varandras liv. När de var bebisar bytte vitterfolket ut dem mot varandra. Människoflickan Torun fick växa upp bland trollen, eller vitterfolket som de kallar sig själva, och Tilda, trollflickan, placerades i en människofamilj. Tanken var att Tilda skulle vara trollens länk in i människornas värld och ge dem värdefull information, när hon blev vuxen.

När vitterfolkets värld plötsligt hotas att avslöjas av människorna måste kontakten med Tilda ske mycket snabbare. Hon och Torun måste samarbeta för att försöka rädda Hallahem och dess invånare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar