torsdag 9 april 2015

Balladen om en bruten näsa

Författare: Arne Svingen

Bart är döpt efter Bart Simpson. Fast de flesta uttalar hans namn med kort a och han är inte den där coola, roliga killen som hans mamma hoppades på när hon gav honom namnet.

Bart är ensam, inte totalmobbad, men en av dem som inte passar in. Han bor med sin alkoholiserade mamma i en soclägenhet och de är så fattiga att det oftast inte finns någon mat hemma. Kläder eller prylar är inte att tänka på. Men fast hans tillvaro är fullständigt hemsk och inte verkar innehålla några ljusglimtar lyckas Bart alltid se positivt på livet. Hans mamma vill att han ska bli boxare, för att han ska kunna försvara sig om han blir överfallen. Bart är en usel boxare, mest för att han är så smal och spinkig men också för att han inte har börjat slå än, han tar mest emot stryk. Själv vill han sjunga. Opera. Bart älskar opera och han sjunger väldigt bra. Men bara när ingen hör honom, i badrummet med dörren stängd. Så fort någon är i närheten skär sig rösten och blir till öronmisshandlande oväsen. Men Bart är i alla fall glad att han kan sjunga för sig själv.

I skolan ska Barts klass ansvara för sommaravslutningen och deras lärare lägger ner hela sin själ i att de ska ha den bästa showen någonsin, bättre än alla klasser före dem. Bart råkar avslöja för Ada, den snygga tjejen i bänken bredvid, att han sjunger opera och i ett svagt ögonblick ger han henne en inspelning som han gjort. Han förklarar att hon absolut inte får berätta för någon att han sjunger opera och verkligen absolut inte spela skivan för någon annan. Tyvärr är inte Ada så bra på att behålla hemligheter…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar