fredag 24 april 2015

Mördarens apa

Författare: Jakob Wegelius

Sally Jones är en gorilla och fartygsmaskinist. Sedan flera år tillbaka arbetar hon tillsammans med en sjöman som heter Henry Koskela, fast Sally Jones kallar honom för Chiefen. Tillsammans har de en båt som de fraktar varor med. De befinner sig i Lissabons hamn.

Men tiderna är svåra och en dag får de ett uppdrag som de inte har råd att tacka nej till trots att det verkar lite skumt. En man på en bar anställer dem för att hämta upp några lådor längst med floden en bit in i landet. I lådorna ska det finnas kakelplattor, enligt mannen. Men när Chiefen och Sally Jones anländer för att hämta lådorna och de levereras mitt i natten av ett gäng mycket skumma typer bestämmer sig Chiefen för att titta på lasten. Det visar sig att lådorna innehåller vapen och bråk utbryter.

När Chiefen och Sally Jones försöker fly från platsen i sin båt går den på grund och sjunker. De blir tvungna att ta sig tillbaka till Lissabon med livbåten. Väl där tänker de gå till polisen och berätta vad som har hänt.

Men i hamnen i Lissabon möter de mannen från baren, han som anställde dem för uppdraget. När han får syn på Chiefen och Sally Jones drar han en pistol. I den tumult som följer ramlar mannen i vattnet och försvinner med strömmen. Chiefen anklagas för att ha misshandlat honom och slängt honom i vattnet och åtalas för mord.

Nu måste Sally Jones fly. Hon är mördarens apa och om någon får tag på henne kommer de avliva henne eller stänga in henne i en bur på zoo. Hur ska hon kunna rentvå sin vän från mordanklagelserna när hon samtidigt måste fly för sitt liv på Lissabons gator?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar