torsdag 30 april 2015

Världens ände

Författare: Ali Lewis

Danny bor med sin familj på en stor ranch mitt ute i den australiensiska öknen. För ungefär ett år sedan dog Dannys storebror, Johnny, i en olycka.

Ingen pratar om Johnny. Danny brukar lägga handen mot hans fotografi, när ingen ser. Det är hans sätt att sörja. Det gör honom lugn.

När Dannys storasyster, fjortonåriga Sissy, kommer hem från internatskolan och är gravid tycker mamma att de måste anställa någon som kan hjälpa till på gården, ta hand om barnen, laga mat och hjälpa till med djuren.

Lizzie svarar på annonsen. Hon är ung, liten och späd och brittisk och Danny fattar direkt att henne kommer de bara ha besvär med. Hans föräldrar borde avskeda henne direkt.

Till en början är Lizzie mycket riktigt rätt tafatt och väldigt ovan vid det hårda livet på ranchen. Men hon vänjer sig och lär sig. Och hon får också de andra på gården att tänka i nya banor. Hon tycker att de är gammeldags och direkt rasistiska i sin inställning till aboriginerna, hon är vegetarian och framför allt vågar hon prata med Danny om sorgen efter Johnny.

Men inte ens Lizzie kan rå på vädret och torkan och rädda dem när boskapen dör av vattenbrist. Och inte ens Lizzie kan lugna ner föräldrarna när de får veta vem som är pappa till Sissys barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar