fredag 1 december 2017

Från Döda fallet till Ales stenar

Författare: Lena Arro och Filippo Vanzo

Runt om i Sverige finns det platser där det berättas att det spökar. Historierna har berättats i generationer, ibland sträcker de sig flera hundra år bakåt i tiden. Människor som besökt platserna vittnar om oförklarliga och obehagliga händelser.

I den här boken har författaren samlat en mängd sådana historier och berättelser från hela Sverige. Hon har skrivit ner vad man vet om de olika platserna, alltså ren historia, vad som sägs om platserna, spökhistorierna och dessutom kryddat verkligheten med egna fiktiva historier baserade på det som folk brukar berätta om platserna.

Vi får lära oss att Döda fallet, i östra Jämtland, är en torrlagd sjö som skapades när en man som kallades Vild-Hussen råkade leda om en stor fors år 1796. Flera personer dog i Döda fallet, när de undersökte den gamla sjöbottnen och väggarna rasade över dem. Vild-Hussen själv drunknade bara ett år efteråt och det sägs att han blev mördad och att han sedan dess spökar på platsen.

Vi får också läsa om Falu Koppargruva, där Gruvfrun vakar över arbetarna i berget och bestämmer vem som ska få leva och vem som måste dö, om att det i byn Röjden i Värmland finns ett kors på marken där det aldrig växer något gräs och att det beror på att kistbärare ska ha gömt döda kroppar på platsen för att slippa bära dem ända till kyrkan, om spökskeppet som sägs  segla utanför Fjällbacka i Bohuslän och förebåda död för dem som ser den vita frun på däck och så får vi läsa om Ales stenar, där andar från Vikingatiden fortfarande kan höras kriga på nätterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar