fredag 1 december 2017

The Hate U Give

Författare: Angie Thomas

Trots att lagen säger att alla medborgare ska ha samma rättigheter präglas livet för svarta amerikaner fortfarande år 2017 av strukturell rasism.

Svarta människor lever i fattigare områden, har kortare utbildning, går i sämre skolor, är mer utsatta för våld och droger, är oftare medlemmar av olika gäng, arbetar med tyngre och sämre betalda arbeten och är överrepresenterade i brottsstatistiken. Dessutom lever unga svarta i USA, främst unga män, med det ständiga hotet att bli dödade av en polis.

Starr har vuxit upp i ett nästan helt svart område. Våld, knark och gängkriminalitet är vardagsmat. Starr och hennes syskon har fått lära sig sedan barnsben att de måste vara smarta i närheten av poliser. Hon vet precis vad man måste göra när man träffar en polis eller när man blir stannad av en polisbil. Hon vet att man inte får göra plötsliga rörelser, att man alltid måste le och se poliserna i ögonen, uttrycka sig artigt (yes, sir, no, sir), inte tala när man inte blir tilltalad, aldrig ALDRIG argumentera med poliserna, oavsett om de inte har minsta anledning att stanna en.

Tyvärr har hennes vän Khalil inte samma ryggmärgsbeteende. När han och Starr blir stannade på väg hem från en fest, av två vita polismän, gör han allt man inte ska. Han rör sig när polisen har ryggen mot, han öppnar förardörren fast de sagt att han ska stå still, han lutar sig in för att kolla om Starr är ok. Några sekunder senare ligger han död på gatan. Skjuten av flera skott i ryggen.

Bara Starr har sett det hända. Bara hon kan vittna mot de vita poliserna och det vita samhället, som vill få det till att Khalil är skurken och att poliserna bara gjorde sitt jobb. Men hur ska hon våga? Hur ska hon orka? Spelar det ens någon roll?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar