tisdag 5 december 2017

Varghunden

Författare: Jack London

Varghunden utspelar sig i Yukon under 1890-talet, vid tiden för guldrushen i Klondike, Kanada. Berättelsen börjar med att vi möter två män som är på väg över snö och is med endast ett hundspann som färdmedel. Det är kallt och bistert, det finns inte så mycket mat att hitta, och männen upptäcker snart att de är förföljda av en hungrig vargflock som sakta men säkert närmar sig. När en av männen en kväll ska mata hundarna upptäcker han att de inte längre har sex hundar, utan sju, en extra.

Men den sjunde hunden i flocken är ingen hund. Det är en varghund, hälften varg hälften hund, och hon är den tik som senare ska komma att bli valpen Vitkäfts mamma, Kiche. Vitkäft börjar sitt liv i frihet i en håla i skogen tillsammans med sin mor. Han lär sig snabbt vilka faror som finns omkring honom, och överlever med knapphet sin första vinter.

En vårdag råkar Vitkäft och hans mamma stöta på några människor i skogen. De är de första människorna som Vitkäft möter. Det visar sig att en av dem, Grå Bävern, känner igen Kiche som sin brors förrymda hund. Grå Bävern gör därför anspråk på varghundarna och nu tar Vitkäfts liv en helt annan riktning. I de följande delarna av boken får vi följa Vitkäft under fortsättningen av hans liv, ett liv där han ständigt tvingas slåss för sin överlevnad, först i indianernas läger och senare som kamphund. Det är inget lätt liv Vitkäft lever, men en vän får han till slut, någon som ser och vågar lita på den kraft och den intelligens som finns innanför varghundens vitgråa päls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar