tisdag 5 december 2017

Luridiumtjuven

Författare: Bobbie Peers

William Wenton är ingen vanlig tonåring. Han och hans familj lever gömda, efter att hans morfar, den berömda kryptologen, försvann spårlöst i London för åtta år sedan. William är trött på att gömma sig, på att heta Olsen och bo i Norge. Han är trött på att inte få ägna sig åt sin favoritsysselsättning - att lösa koder. William älskar att lösa problem, allt ifrån Rubiks kub, till korsord och andra klurigheter. Så fort William sätter igång med ett nytt problem är det som om någonting kickar igång inuti honom. Det börjar som ett varmt surrande i magen och sprider sig sedan ut i händerna och upp till huvudet som om allt bara händer av sig själv. William förlorar tid och rum när han har någonting framför sig som behöver lösas.


Sedan flytten till Norge har hans föräldrar dock förbjudit honom från att hålla på med koder och problemlösning, och William får ingen förklaring på varför. Han vet att det har någonting att göra med olyckan som Williams pappa var med om och att han vet att det har någonting att göra med morfars försvinnande. Men vad? Vad är det för hemlighet som hans föräldrar döljer för honom och varför ser han inte själv alla pusselbitar?

Allt förändras den dag Omöjlighetsutställningen kommer till staden William bor. Omöjligheten är världens svåraste kod, en metallcylinder som sägs vara omöjlig att lösa. Utställningen turnerar världen runt och några av världens främsta kodknäckare har redan gått bet på den komplicerade koden. Williams föräldrar förbjuder William att åka dit men vad de inte vet är att hans klass ska åka på utställningen. Av en händelse hamnar William på scenen och får Omöjligheten i händerna. Det välbekanta surrandet i magen sätter igång och strax står William i strålkastarljuset med publikens jubel omkring sig. Han har löst Omöjligheten.

När hans föräldrar förstår vad som har hänt bestämmer de att de måste ge sig av på en gång. Men kanske är det redan för sent. Det är fler personer som har hört om pojken som löste Omöjligheten, personer som vill åt William och som är redo att gå hur långt som helst för att få som de vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar