tisdag 5 december 2017

Fullmetal alchemist

Författare & tecknare: Hiromu Arakawa

Edward Elric och hans bror Alphonse är alkemister. Alkemi är en slags pseudovetenskap, ett förstadium till den moderna vetenskapliga kemin som senare växte fram, men i den här berättelsen är det en vetenskaplig metod som går ut på “likvärdigt utbyte” - att skapa någonting nytt av samma massa. För att göra det krävs någonting i utbyte, något av samma värde måste offras.

Det högsta förvandlingen av dem alla är att väcka en människa från döden, men den förvandlingen är också det största av alla tabu inom alkemin. Ed och Al är bara barn när deras mamma dör. Deras pappa som sedan länge övergett sin familj har endast lämnat efter sig ett stort bibliotek med vetenskaplig litteratur kring alkemi och där hittar bröderna till slut svaret på hur man kan få liv i en död människa. Tyvärr förstår inte barnen att värdet av en människas själ är omöjligt att väga upp och under förvandlingen går någonting fel. I utbyte krävs Edwards vänstra ben och Alphonses kropp och själ. Ed som förstår att något går fel och vägrar mista även sin bror, offrar i ren desperation sin högra arm för att få tillbaka Al’s själ som han sedan fäster i det enda han hittar i närheten - en stor rustning.

Genom stenhård träning och med målet att en dag kunna återfå sina riktiga kroppar, växer Ed och Al upp till att bli otroligt duktiga alkemister. Al är fortfarande fast i rustningen och Ed har fått vänster ben och höger arm ersatt av en slags protes - en maskinbrynja. Ed blir den yngsta att klara inträdesproven för att bli statlig alkemist och det är där han får sitt öknamn - Fullmetal alchemist. Bröderna håller alltid ihop och de utmärker sig väldigt av sina olikheter, då Ed har mycket hett temperament och är väldigt lättstött speciellt när folk kommenterar hans längd, medan Al som är lillebror är väldigt lugn och snäll till sin karaktär. För att kunna få tillbaka sina riktiga kroppar söker bröderna nu efter “de vises sten”, som sägs vara ett material med mirakulösa egenskaper. På sitt sökande efter stenen hamnar de allt som oftast i situationer där de tvingas använda sina krafter och bekämpa den onda kraft som strävar efter att förstöra och härska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar