onsdag 21 februari 2018

Den mörkaste delen av skogen

Författare: Holly Black
I staden Fairfold lever människor sida vid sida med skogsälvor och andra mytologiska väsen. Invånarna har lärt sig leva med älvorna, de vet att bete sig för att hålla sig väl med dem och inte råka illa ut (inte äta deras mat, vara artig, aldrig säga tack) och barnen får redan i förskolan lära sig att trä rönnbärshalsband, lägga järn i fickan och vända strumporna ut och in som skyddsamuletter. Varje år är det dock alltid någon turist som försvinner på mystiskt sätt, men det bekommer inte de bofasta i staden särskilt mycket. Turisterna har bara sig själva att skylla om de är oförsiktiga.

Och turister, de kommer i drivor. De vallfärdar till Fairfold för att insupa den magiska atmosfären och framförallt för att titta på den förtrollade pojken med horn och spetsiga öron som ligger vilandes i en glaskista i skogen. Generationer av ungdomarna i staden har använt skogsgläntan med pojken som festplats och kistan varit med om mycket under åren. Men inte desto mindre står den kvar som den alltid har stått.

Hazel och hennes bror Ben jagade länge elaka väsen tillsammans i skogen när de var små, och har lika länge båda två varit förälskade i pojken. De har fantiserat om att rädda honom, att väcka honom från sin djupa sömn och bli hans älskade. Ben med sin övernaturligt musikaliska talang, och Hazel som längtar tillbaka till barndomens jakt.

Plötsligt en dag händer det något som får en kedja av händelser att rulla igång och sedan länge dolda hemligheter att komma fram i ljuset. Full kalabalik utbryter i Fairfold när den vackre pojkens glaskista är krossad och pojken med hornen är borta. Vem krossade kistan? Och var är pojken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar