onsdag 21 februari 2018

Krigarens svärd

Författare: Rick Riordan
Magnus, en hemlös tonåring, fyller 16 år och upptäcker att någon letar efter honom. Efter att ha levt på gatan i Boston de senaste två åren blir han förvånad att någon fortfarande bryr sig.  Tyvärr är det inte bara hans morbröder och hans kusin Annabeth (som vi känner igen från böckerna om Percy Jackson) som letar efter honom utan även eldjätten Surt som definitivt inte har för avsikt att vara snäll och trevlig.

Magnus drabbar samman med Surt och dör. Vad som händer efter det är någonting han aldrig hade kunnat förutspå. Han dör nämligen inte och försvinner ut i någon tom intighet, han kommer istället till Valhall, de stupade krigarnas hall från nordisk mytologi. Enda skillnaden är bara att i Riordans version är Valhall ett stort hotell, där man både kan hänga i lobbyn eller döda någon i korridoren. På hotell Valhall börjar Magnus att förstå vem han egentligen är, och inser efterhand att han har en viktig roll i förhindrandet av jordens undergång - Ragnarök.

Tillsammans med sina vänner Hearthstone, som är döv och även visar sig vara en alv, och Blitzen - världens mest moderiktiga dvärg, samt Samirah - valkyrian som räddade honom undan döden och som lever dubbelliv som skötsam muslimsk tonårstjej i kombination med valkyriatjänsten, tvingas han in i en kapplöpning med tiden. Men går det verkligen att ställa in Ragnarök? Kan en hemlös tonåring lyckas rädda världen?

Rick Riordans böcker är trots sin tjocklek inte några svårlästa böcker. Deras styrka ligger i den snabba humorn, starka karaktärsbeskrivningarna samt sättet som han lyckas blanda mytologiska berättelser med vår egen tid.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar