onsdag 7 februari 2018

Tio över ett

Författare: Ann-Helén Laestadius

Maja bor i Kiruna. Hon vaknar varje natt. Hon ställer klockan på tio över ett för att vara redo att väcka familjen när katastrofen inträffar. De spränger i gruvan varje natt. Exakt tjugo över ett och då sitter Maja klarvaken och lyssnar. Lyssnar efter ambulanssirener, lyssnar efter en krasch, lyssnar efter någonting oroväckande. Hon har förberett en väska med de nödvändigaste kläderna för sig själv och resten av familjen. Hon är livrädd för att staden ska rasa ihop.

Kiruna ska flyttas. Majas familj måste flytta. Maja vill inte lämna tryggheten i sitt hus, med bästa vännen mittemot, så som det alltid har varit. Samtidigt är hon livrädd för att staden ska rämna. För att förmedla sin ångest spelar hon in filmer, korta klipp med sin telefon, som hon föreställer sig att någon kommer att hitta efter att katastrofen varit ett faktum. Då, tänker Maja, kommer världen att inse att hon har haft rätt hela tiden.

Monstret i Majas mage bara växer och växer samtidigt som hon blir alltmer utmattad efter sömnlösheten under nätterna. Snart kan hon inte längre hantera sin ångest ensam. En bok om vänskap, kärlek, och om hur ångest snabbt kan växa sig stor och hur svårt det kan vara att ensam sätta stopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar