onsdag 7 februari 2018

Middagsmörker

Författare: Charlotte Cederlund

Áili flyger från Skåne till Norrland. Till en morfar som hon aldrig har träffat. Hennes mamma dog när Áili föddes och nu har hennes älskade pappa gått bort i cancer. I den lilla samebyn Idijärvi långt ut i de norrländska skogarna ska hon nu bo. I två år måste hon hålla ut, innan hon blir arton.

Välkomnandet i byn blir kyligt och Áili i sina tunna sneakers känner sig som en främling både bland snö och renar. Hon märker också ganska snabbt av slitningar mellan samerna och storsvenskar, och blir chockad av hur illa samerna gång på gång behandlas. Det blir inte heller bättre av att byborna inte ser Áili som en riktig same, då hennes pappa har gjort allt för att hålla henne borta från så mycket som möjligt av hennes samiska arv.

Plötsligt börjar det hända mystiska saker i byn, och Áili befinner sig snart i mitten av en hundra år gammal konflikt som riskerar att skada byn och de få människor som hon fortfarande har kvar. Áili inser snart att hon har en speciell gåva som gör henne till en nyckelperson i denna konflikt, och kanske också den enda person som kan rädda byn.

Detta är en mångfacetterad bok, som både behandlar stora frågor kring politik och samhällskritik såväl som en snävare inriktning på mysticism och samisk kultur. Det är en magisk berättelse om en ung person med en ofattbar gåva - förmågan att kunna kommunicera med andevärlden. Framförallt är det dock en berättelse om tillhörighet och gemenskap, en individs sökande efter sina egna rötter. Vad är det som gör att man är den man är?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar