onsdag 21 februari 2018

Ett veck i tiden

Författare: Madeleine L’Engle

Meg Murry har alltid känt sig lite annorlunda. Annorlunda på ett enligt henne dåligt sätt. Hon har råttfärgat hår, tandställning och tjocka glasögon och hon lyckas aldrig komma överens med någon i sin skola. Hon är olydig, otålig, otrevlig och blir mobbad för att hennes pappa lämnade familjen för ett år sedan och försvann. Båda Megs föräldrar är forskare, och trots att invånarna i det lilla samhället där de bor förmodar att Megs pappa lämnade hennes mamma för en annan kvinna, så tror inte Megs mamma det. Hon är säker på att han ska komma tillbaka, så fort han är färdig med det hemliga uppdrag han av regeringen sändes ut på för att lösa.

Meg saknar sin pappa något alldeles förfärligt. När det en mörk stormig natt uppenbarar sig en förunderlig kvinna som kallar sig Fru Vadå och som på något sätt antyder att hon vet var Megs pappa har tagit vägen så tvekar Meg inte en sekund på att kasta sig in i ett alldeles extraordinärt äventyr.

Med hjälp av mystiska Fru Vadå och hennes än mer mystiska vänner Fru Vem och Fru Vilken reser Meg tillsammans med sin överintelligenta 5-åriga lillebror Charles Wallace och sin skolkamrat Calvin iväg på en resa de sent ska glömma. En resa genom dimensioner och genom tid. De reser med hjälp av en tesserakt som skapar veck i tiden, och möter till slut en ondska som inte kan besegras med varken hög intelligens eller ett gott hjärta. Plötsligt inser Meg att de karaktärsdrag som hon hos sig själv tidigare såg som svagheter kanske faktiskt kan användas som skydd mot en ondska som strävar efter att ta över inte bara en värld utan alla världar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar