onsdag 21 februari 2018

Minoo och vinterskeppet

Författare: Anna Ehring

Minoo och hennes familj väntar besked från migrationsverket om de ska få stanna i Sverige eller inte. De har väntat länge och när som helst kan brevet dimpa ner genom brevlådan. Familjen försöker leva ett så vanligt liv som möjligt, Minoo och lillebrorsan Mirza går i skolan såklart, men Minoo är orolig för mamma och pappa som oroar sig mycket inför beskedet.

En dag ska Minoo passa Mirza när föräldrarna måste jobba kväll. När de kommer hem från skolan ligger det ett tjockt kuvert på hallmattan. Brevet har kommit! Paniken växer inuti Minoo när hon ser brevet, hon reagerar instinktivt och drar med sig Mirza och springer ut igen. Ut och iväg från lägenheten, iväg från beskedet.

Av en slump hamnar Minoo och Mirza på en av Mirzas favoritplatser - hamnen. Han vet att han inte får lov att vara där, men smyger ibland ner dit ändå för att titta på de stora skeppen som lägger till. När Minoo har lugnat ner sig efter språngmarschen berättar Mirza att han har sett jultomten på en av båtarna och innan Minoo hinner säga pip så har Mirza ålat sig under avspärrningarna och klättrat ombord på en båt. Minoo ser ingen annan utväg än att följa efter honom för att få honom att komma tillbaka.

Innan de vet ordet av så har skeppet kastat loss och lättat ankar. De driver ut från hamnen ut mot öppet hav. Hur ska Minoo lyckas ta dem ur den här knipan? Och är det verkligen jultomten som arbetar på båten och vad kommer besättningen att säga när de upptäcker två unga fripassagerare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar