fredag 21 november 2014

Den skrikande trappan

Författare: Jonathan Stroud

Det har alltid funnits spöken i England, men någonting hände för femtio år sedan då landet drabbades av en fullständig spökepidemi.

Ingen vet vad orsaken till den plötsliga spökinvasionen är men situationen har tvingat folk att anpassa hela sina liv. Ingen går numera ut på nätterna, om de inte har väldigt goda skäl. Överallt skyddar sig människor med spöklyktor, järn, salt, lavendel och annat som spöken inte tycker om. Det finns mängder av spökfirmor som arbetar med att lokalisera och utrota spöken som folk har problem med. Eftersom det bara är barn som kan se spöken, även om spökena är lika farliga för alla, är det barn som arbetar som spökagenter på dessa firmor.

Lucy flyttar till London från sin hemort efter att nästan ha dödats av ett mäktigt spöke. I London börjar hon arbeta för den lilla firman Lockwood & co. Tyvärr är det ingen framgångsrik firma. Lucy och de andra två agenterna får mest småjobb och firmans framtid hänger hela tiden på en skör tråd. När de äntligen får ett riktigt uppdrag, med ett verkligt farligt typ två spöke, går allt fel och de råkar bränna ner huset de arbetat i. Kvinnan som anlitat dem kräver ett stort skadestånd och firman får inga nya uppdrag.

I detta desperata läge får Lockwood & co ett uppdrag som de inte kan tacka nej till. Lyckas de att driva ut en hel koloni med spöken som terroriserar en gammal herrgård utanför London kommer de bli rikligt belönade och kan rädda sin firma. Men om de misslyckas innebär det en säker död…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar