fredag 21 november 2014

Kensukes rike

Författare: Michael Morpurgo

När Michaels föräldrar plötsligt blir arbetslösa bestämmer de sig för att köpa en stor segelbåt och segla jorden runt. Michael och hunden Stella får så klart följa med.

Familjen seglar längst Spaniens kust, ner till Kanarieörna och sedan över Atlanten till Sydamerika. Ibland stormar det och båten kastas som en vante hit och dit i vattnet tills de alla tror att de ska krossas, men båten håller och Michaels mamma är en utmärkt kapten och tar dem igenom det ena äventyret efter det andra. De seglar till Sydafrika och vidare till Australien och Papa Nya Guinea. Ibland går de iland och tillbringar dagar eller veckor på olika platser, men hela familjen längtar varje gång tillbaka till båten och havet.

Så en natt händer det. Det är natten före Michaels tolfte födelsedag och hans föräldrar sover i båten. Michael vaknar av att Stella skäller och när han går upp på däck för att se vad som står på blir både han och Stella sköljda över bord. Det enda han får med sig är en fotboll som hjälper honom att flyta i det mörka kalla vattnet. Länge, länge ligger han där och kämpar för att inte drunkna. Precis när han är på väg att försvinna in i medvetslöshet känner han hur någon tar tag i honom och tar upp honom i en båt. Han tror att hans föräldrar har hittat honom och att han är räddad.

Men när Michael vaknar ligger han på en sandstrand och han upptäcker snart att han har hamnat på en öde ö, mitt ute i havet. Först tror han att han är helt ensam, med bara Stella som sällskap, men sedan märker han att det finns någon mer på ön. En människa. Men är han en vän eller fiende?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar