fredag 21 november 2014

Tidstvillingarna

Författare: Arne Norlin & Sally Astridge

Astrid bor med sin pappa och lillebror. Mamma har flyttat och skaffat ny familj med en man som Astrid inte gillar, så där är hon inte så ofta. Hon saknar sin mamma men har det bra med pappa.

Sämre är det i skolan. Det är stora problem med mobbning i Astrids klass. Framför allt är det en tjej, den lilla tystlåtna Henrietta med de alldeles för stora kläderna, som utsätts. Astrid lider av att se vad Henrietta tvingas utstå, men hon vågar inte göra något för att stoppa mobbningen eftersom hon är rädd att själv råka illa ut. Även om hon skäms över sig själv vågar hon inte.

En dag vaknar Astrid av att det sitter en pojke i hennes rum. Det är Tamati. Han bor på Nya Zeeland, nästan på andra sidan av jordklotet. Astrid och Tamati är tidstvillingar, dvs de är födda exakt samtidigt, samma sekund, och det gör att de kan resa i tiden till varandra. Tamati har lärt sig hur man gör av sin farfar, som också har en tidstvilling.

Tamati har egna problem hemma på Nya Zeeland. Hans farfar vill att han ska bli klanledare och han vägrar förstå att Tamati tycker att farfar lever på 1800-talet och att han aldrig vill bli någon ledartyp. Dessutom jagas han av pappan till värstingen Jayden, efter att Tam ha slagit ner honom när han försökte råna en mindre kille. Nu är Tamati övertygad om att Jaydens pappa vill spöa upp honom som hämnd.


Astrid och Tamati hjälper varandra. Ibland är det bra att få lite perspektiv på sin tillvaro och prata om problemen med någon som bor på andra sidan jorden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar