måndag 5 september 2016

Skärvor av minnen

Författare: Laurie Halse Anderson

Hayleys pappa är krigsveteran. Han lider av posttraumatisk stress och plågas av fruktansvärda minnen från kriget, bomber, avslitna kroppsdelar, skrik, död. Sedan han kom tillbaka från fronten har han försökt fly från sina minnen genom att ständigt hålla sig i rörelse. Han och Hayley har åkt runt i hans lastbil och hankat sig fram tillsammans år efter år. Sedan någon gång på mellanstadiet har hon inte gått i skolan alls.

När det är dags för Hayley att börja high school tycker hennes pappa att de ska försöka slå sig till ro och börja leva ett normalt liv. De flyttar in i farmors gamla hus och Hayley börjar på en vanlig skola för första gången sedan hon var barn.

Det är rätt svårt att vänja sig vid alla regler i skolan och Hayley har stora kunskapsluckor på många områden vilket gör att hon har svårt att hänga med. Men framför allt är problemet att hennes pappa mår så dåligt och att hon tvingas ta hand om honom, oroa sig för honom och försöka få honom att ta tag i sitt liv. Han är deprimerad, han super och knarkar, han lider av tvångstankar och han blir emellanåt paranoid och våldsam. Hayley har ingen chans att få leva sitt eget liv och fokusera på sig själv, allt handlar om hur pappa mår och hur hon kan parera hans humör och hans handlingar.

I skolan lär Hayley känna Finnegan. De blir snart ett par, men frågan är om ett normalt förhållande är mer än Hayley kan hantera. Hon vet inte hur hon förväntas bete sig och hon orkar inte reda ut fler relationer än den hon har med sin pappa. Som allt annat i hennes liv hotar pappans beteende att förstöra det hon har tillsammans med Finn också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar