fredag 2 september 2016

Sveket

Författare: Ursula Poznanski

Vad gör man när hela ens tillvaro, allt man någonsin trott på och litat på, plötsligt slås sönder, tas ifrån en, blir ett hot?
 
Ria är uppvuxen i en av sfärerna. Hon tillhör de mest priviligerade studenterna, de bästa i sin årskurs. Hennes framtid är ljus och det är givet att hon kommer ha en framstående position i samhället. Hon är tränad till att läsa av andra människor och att manipulera dem, övertyga dem, få dem att tro på allt hon säger.

Utanför den skyddade världen i sfärerna bor primsen, de primitiva. De utgör ett ständigt hot mot den mer civiliserade sfärbefolkningen. Med jämna mellanrum kommer rapporter om hjälpsändningar till vildmarken som har överfallits och vakter som har dödats. Primsen lever ett hårt liv där de måste göra vad de kan för att inte svälta eller frysa ihjäl. Det är därför de ibland attackerar de fredliga sfärerna, trots att dessa försöker hjälpa dem, för att primsen inte vet bättre helt enkelt. Detta är Ria och hennes vänner uppfostrade till att tro på och hon har aldrig sett någon anledning att ifrågasätta den världsbild hon vuxit upp med.

Men när Ria och fem andra studenter plötsligt blir anklagade för förräderi och riskerar att avrättas tvingas de fly ut i ödemarken och nu måste de överlämna sina liv åt primsen. De måste börja inse att de, som de trodde var fienden, kanske snarare är oskyldiga offer, som utnyttjas skamligt av sfärsamhället. Ria inser att hon själv har vuxit upp bland förtryckarna, inte den goda civilisationen. Men varför har hon och de andra pekats ut som förrädare? Hur ska de kunna återvända till sfärvärlden utan att bli infångade och avrättade? Och om de inte återvänder, hur ska de då lyckas överleva i den stenhårda och livsfarliga värld som primsen lever i?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar