torsdag 18 september 2014

Dömd

Författare: Pascale Vallin Johansson

Barn till dömda mördare betraktas av samhället som potentiella mördare. De placeras i fosterhem där de genom hårt arbete och strikt disciplin ska ändras så att de växer upp till hederliga medborgare.

Lo, Amir och Vidar har alla tre mammor som har dömts för mord. Alla tre är övertygade om att deras mammor är oskyldiga. De placeras i ett fosterhem som styrs med järnhand av den elaka Gunvor. Hon låter barnen arbeta stenhårt och hennes så kallade uppfostran går ut på att bryta ner dem med fysiskt och psykiskt våld. Minsta lilla olydnad bestraffas hårt och Vidar, som har varit längst hos Gunvor, är mer eller mindre hjärntvättad när de andra två barnen anländer.

Men Lo viker sig inte för Gunvors metoder. Hon ska rymma från hemmet, så fort som bara möjligt. Amir och Vidar får efter viss tvekan lov att hjälpa henne. Men gården som de bor på är omringad av ett elstängsel och Gunvor följer varje steg de tar. Hur ska de kunna ta sig därifrån?


Alla tre barnen har märkliga upplevelser och syner där de kontaktas av olika djur som verkar försöka berätta något för dem. Är djuren verkliga och kan de i så fall hjälpa barnen att ta sig bort från gården innan Gunvor lyckas bryta ner dem totalt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar