fredag 12 september 2014

Kodnamn Verity

Författare: Elizabeth Wein

Året är 1943. Maddie och Queenie arbetar för det engelska flygvapnet. Maddie är pilot och Queenie spion. Större delen av kriget har vännerna befunnit sig i någorlunda trygghet i England. Men så får Queenie ett uppdrag som kräver att hon åker till Frankrike. Väl där gör hon ett misstag och tillfångatas av den tyska säkerhetspolisen.

Queenie hålls fången och torteras för att avslöja allt hon vet om det engelska flygvapnet, the Royal Air Force RAF. Nazisternas behandling är fruktansvärd, hon är livrädd och gör vad hon måste för att undkomma tortyren. De andra fångarna anser att hon är en förrädare och föraktar henne, de spottar på henne när hon går förbi.


Trots den mardrömslika situationen håller Queenie någorlunda hoppet uppe. Hon är beordrad att skriva ner allt hon kan om RAF, men för att köpa sig tid skriver hon hela sin historia. Hur hon hamnade i armén och hur hon lärde känna Maddie. Hon vet att när hennes historia är färdigskriven kommer hon skickas vidare till koncentrationsläger eller ännu värre någonstans där hon ska utsättas för medicinska experiment. En snabb död vore alltför barmhärtigt, det kommer hon aldrig få från sina nazistiska fångvaktare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar