fredag 8 maj 2015

Bronsdolken : en utstötte

Författare: Michelle Paver

Hylas är en av de utstötta. Han lever som getaherde tillsammans med sin lillasyster Issi. Plötsligt en dag blir de överfallna av fruktansvärda krigare i bronsrustningar och svarta mantlar. Krigarna dödar Hylas hund och han tvingas fly utan att veta var hans syster har tagit vägen, eller ens om hon överlevt. Han lyckas undkomma krigarna men hör dem säga att de ska döda alla utstötta.

Hylas letar efter sin syster men måste fly eftersom krigarna, de mäktiga och skoningslösa Kråkorna, är efter honom. På sin flykt får han en gåva av en döende främling, en vacker bronsdolk. Främlingen säger att dolken är mäktig och att han ska gömma den.

Hylas lyckas komma över en båt och driver ut till havs. Han är omgiven av vatten åt alla håll och under båten cirklar en fruktansvärd haj som bara väntar på att få sluka honom. Långt, långt borta ser han land, en ö, men hur ska han ta sig dit?

Samtidigt flyr den rika men olyckliga Pira för att slippa giftas bort med en okänd hövdingason i ett främmande land. Allt hon vill är att få vara fri, men hennes mamma, Prästinnan, bryr sig inte om annat än att styra sitt rike med järnhand och nu är hon beredd att offra sin enda dotter för att få mer makt. Pira mutar en fiskare för att ta henne hem till sitt eget land, men han sätter iland henne på en till synes öde ö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar