tisdag 12 maj 2015

Katherine-teorin

Författare: John Green

Colin är ett underbarn. Han har väldigt hög IQ, ett ortroligt minne och en slutledningsförmåga som skulle göra Sherlock Holmes grön av avund. Han drömmer om att gå från underbarn till geni, att göra någon sorts upptäckt eller uträkning som kommer göra honom odödlig, något som gör att han betyder något för mänskligheten. Han blir dock mer och mer övertygad om att han inte är geni-material, att han aldrig kommer spela någon roll på allvar.

Colin har sedan han var i 8-års åldern varit tillsammans med 19 tjejer som alla heter Katherine och som alla har dumpat honom. Den senaste, Katherine 19, älskade han av hela sitt hjärta och nu är Colin helt förkrossad. Hans bästa och enda vän Hassan lyckas övertala honom att sluta ligga på badrumsgolvet och gråta i badrumsmattan och istället ge sig ut på en långresa tillsammans med honom, en roadtrip.


Killarna kommer dock inte så långt. Efter mindre än en dags körning hamnar de i den lilla hålan Gutshot, halvvägs mellan Nashville och Memphis, och där blir de kvar. De lär känna Lindsey, en tjej som jobbar i den lokala affären och som turistguide. Det är när Lindsey tar med sig Colin och Hassan för att titta på en grav som ska tillhöra ärkehertig Franz Ferdinand, han vars död startade första världskriget, och som osannolikt nog påstås vara begraven i Gutshot, som Colin får sin idé. Han ska konstruera en matematisk formel som räknar ut hur länge ett förhållande mellan två människor varar. Han ska använda sina Katherine-förhållanden som utgångspunkt, men formeln ska vara universell och den kommer göra honom till ett geni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar