tisdag 12 maj 2015

Pojken och tjuvhanden

Författare: Birgitta Kazen

Sheku bor med sina föräldrar i en liten by i Sierra Leone, ett land i västra Afrika. När Shekus föräldrar dör måste han flytta till sin faster och farbror. Ingen av dem vill ha honom hos sig, framför allt inte hans faster. Hon är elak mot honom, tvingar honom att arbeta hårt och ger honom alldeles för lite mat.

En dag är Sheku så hungrig att han tar en näve jordnötter från sin fasters förråd. När fastern upptäcker det blir hon vansinnig och straffar honom. Hon bränner hans ”tjuvhand” i elden för att han ska lära sig att inte stjäla.

Då rymmer Sheku. Han ger sig iväg från byn och går och går och går. På kvällen, när han är så trött att han knappt kan gå ett steg till kommer en läkare förbi med sin bil. Läkaren tar med Sheku till ett barnhem i närheten av sjukhuset där han jobbar och där får Sheku bo.

På barnhemmet blir han omhändertagen av den snälla Isata och Maria, som kommer från Sverige och som arbetar med att hjälpa fattiga och sjuka barn i Sierra Leone. Läkaren som plockade upp honom när han hade rymt ska operera Shekus hand så att han kan använda den igen.

På barnhemmet känner Sheku sig älskad och behövd men han är livrädd för att han ska behöva återvända till sin elaka faster och farbror om de får veta var han är. Därför blir han väldigt rädd när han en dag får syn på en man från sin hemby utanför sjukhuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar