torsdag 25 februari 2016

Dit ljuset inte når

Författare: Annika Thor

Det är mitten av 1800-talet. Johan är uppvuxen på ett barnhem, där han lämnades på trappan som bebis av okända föräldrar.

Livet på barnhemmet består av hårt arbete, lite mat och mycket våld och trakasserier från både de andra barnen och från de vuxna. En dag blir Johan påhoppad av ett gäng killar på hemmet och efter det bestämmer han sig för att rymma. Han kan inte leva så här.

För att undvika att genast bli fångad av stadsvakterna och förd tillbaka till barnhemmet bestämmer sig Johan för att skaffa sig en förklädnad. Han stjäl kläder från flickornas avdelning på barnhemmet och ger sig ut i staden som Johanna.

Planen är att så snabbt som möjligt ta sig vidare till en annan stad, där ingen kan känna igen honom och där han kan göra sig ett nytt liv. Men redan första kvällen lär Johan/Johanna känna en ung kvinna som arbetar som skådespelerska på ett resande teatersällskap. Kvinnan låter Johanna stanna kvar hos henne som sin påkläderska. Johan trivs jättebra på teatern och fortsätter låtsas att han är en flicka.

Johan lägger snart märke till en rik adelsman som går på alla föreställningar som teatersällskapet ger men som verkar mer intresserad av att spionera på Johan än att titta på teatern. Vet han något om vem Johan är? Har han genomskådat hans förklädnad? Varför anger han honom i så fall inte, så att han kommer tillbaka till barnhemmet? Är det något annat mannen planerar, något mycket, mycket värre…?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar