torsdag 25 februari 2016

Slumpens bok

Författare: Åsa Lind

Hanna har en ganska komplicerad tillvaro. Hon lever tillsammans med sin mamma, som dessvärre är galen. Hanna gör sitt bästa för att dölja för omgivningen hur hennes mamma mår, för hon vill inte riskera att mamma ska bli placerad på ett sinnesjukhus och att hon själv ska skickas till fosterhem. Men det är inte lätt att hålla en sådan sak hemlig och det är inte heller lätt att leva med en galen mamma.

En dag får Hanna en bok i växel när hon köper en banan på väg till skolan. Hon upptäcker snart att det inte är någon vanlig bok.

Den heter Slumpens bok och verkar ha en egen vilja. Hanna kan bara öppna den någonstans i mitten och läsa en mening i taget, sedan händer det hon läst på riktigt. Boken förutsäger vad som kommer hända och hjälper henne att bestämma hur hon ska göra.

Vad Hanna inte vet är att hon och boken hör ihop på ett mycket viktigt sätt.  Hanna är läsaren. Bara hon kan läsa boken på rätt sätt. Men mäktiga personer är ute efter både boken och Hanna för att utnyttja dem i sina egna syften och utan att veta om det befinner sig Hanna i stor fara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar