torsdag 25 februari 2016

Jan Svensson

Författare: Johanna Lindbäck

När Jan Svenssons bonuspappa får jobb i Luleå flyttar familjen dit från Stockholm, på prov under ett år. Det är Jans båda pappor och storasyster Klara, men mamma bor kvar i Stockholm. Det är bara på prov som sagt, men ändå, ett år är rätt länge.

Jan tycker att det är pest att börja i en ny klass. Även om klassföreståndaren Martin är himla schysst är det jättesvårt att lära känna de nya klasskamraterna. Det är otroligt tråkigt att inte ha någon att självklart följa med hem efter skolan. Att inte veta vem man ska vara med på rasten eller vem man ska sitta med i matsalen. Att inte veta vad de nya klasskompisarna tycker och tänker. Det är så svårt att veta om de vill vara med Jan eller om de bara ställer upp för att lärarna bett dem. Ingen föreslår spontana besök hos Jan efter skolan eller efter träningen.

Efter ett tag börjar Jan i alla fall lära känna Nicki, som går i samma klass och dessutom bor granne med honom. Men Nicki är rätt svår. Ena stunden är hon hur glad och pratig som helst för att nästa bara sluta sig som en mussla och vägra prata. Dessutom beskyller klasskamraterna henne för att ljuga om sitt tidigare hem i London och Jan vet inte vad han ska tro.

I klassen går också Konrad och Valle. Redan första veckan inser Jan att det är två personer som kan göra livet riktigt surt för honom i Luleå. Känner de för att ge sig på honom finns det inget han kan göra åt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar